Litteratur som virker!

F007AC79-E2CA-4630-93F7-AF6B23B9784F.jpeg

Denne sommeren har vært usedvanlig varm, og sjelden tørr til Norge å være. Det får oss til å tenke enda litt mer over klimatrusselen.

Selv har jeg tenkt mye på Maja Lunde sine bøker om dette temaet. De er skremmende  virkelighetsnære.

Bienes historie handler om birøkterliv på tre kontinenter over tre tidsplan, fortid, nåtid og fremtid. Det er et godt grep forfatteren gjør. Ikke bare får vi innsikt i birøktergeskjeft før og nå, som er viktig nok, her gis også et uhyggelig fremtidsscenario,  hvor  trær og blomster må håndpolineres med små fjærkoster. da den store biedøden er et faktum. Og kanskje er det ikke fremtidsscenario heller 😱? Denne  historien som utspiller seg i Asia, Kina mener jeg å huske, gjorde enormt inntrykk. Spennende inntil det ubehagelige.  Her skriver Maja Lunde sterk og god fiksjon. Historien  satt lenge i, veldig lenge.

I Blå foregår også handlingen på tre tidsplan, men handlingen er nærmere oss i både tid og geografi.   Det gjør det enda mer ubehagelig.

I Blå følger vi to ulike historier, som Maja Lunde fletter  sammen på en finurlig og god måte. Først får vi høre om den  tøffe journalisten og miljøaktivisten  Signe som legger ut på en lengre seiltur, alene. Hun er på et helt spesielt  oppdrag. Det  er spennende å følge Signe  både i fortid og nåtid. Snakk om å være standhaftig, og stå op for sine meninger. Den andre historien her er om en far og hans lille datter som er på flukt,  bort fra tørken som rammer Frankrike. Alle vil de til vannlandene, som de nordiske landene kalles. Når dette skrives er det hetebølge i Europa. Og jeg får noen av bildene som Lunde har gitt oss i Blå på netthinnen. Veldig skremmende.

Maja Lunde skaper troverdige karakterer og  gode fortellinger. Så gode at enkelte av karakteren kryper under huden og blir der en stund.

Anmelderne er delt i sin dom. Men de aller fleste berømmer  Maja Lundes bøker, særlig Bienes historie har fått svært gode anmeldelser. Boka lå på bestselgerlistene i Tyskland i mange uker.  Enkelte andre anmeldere  mener det skorter på litterær kvalitet, når boka har et så klart budskap.

Selv har jeg hatt stor glede av begge bøkene, budskap eller ei.

Det er all grunn til å berømme Maja Lunde for viktig og god litteratur.  Selv er jeg glad når litteraturen både engasjerer og berører.

#litteratursomvirker #klimalitteratur #leseopplevelser #deviktigebøkene #degodefortellingene #harduikkelestdemsålesdem

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s