Groruddalen sett fra innsiden.

188D7780-0F85-4A63-BC19-25BA7F0D9013

En bok som engasjerer, berører og opplyser  på en og samme tid, den er alltid verdt å lese.

Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar, er en slik bok! Det var selvsagt ikke uten grunn at Shakar ble vinner av Tarjei Vesaas debutantpris i 2017.

Forfatteren har gjort er artig grep ved å fortelle historien i boka gjennom en mailkorrespondanse. Bakgrunnen for det er at de to hovedkarakterene er med i et forskningsprosjekt, kalt Groruddalspakka.  De skal sende inn jevnlige rapporter på mail og diktafon, om dagliglivet slik det leves i Grodruddalen. Over en lang periode. Forskeren bak, kommer bare av og til til syne gjennom noen korte svar til informantene.

Det er en briljant  ide å gjøre et forskningsprosjekt til en rammefortelling.  Gjennom rapportene til disse to guttene blir vi kjent med Stovner fra innsiden,  to jevngamle gutter som vokser opp i samme gate. Tante Ulrikkes vei.

Guttene kjenner hverandre, men går hver sin vei. Det er deres historier, deres liv som er motoren i historien. Skolegang, jobb, gjenger, venner, kjærester, men også hvordan storsamfunnet  definerer ungdommen på Stovner som ‘de andre’. De blir forsket på, men de blir ikke hørt eller sett av myndighetene. Groruddalspakke eller ei. De blir ikke integrert. Og nettopp det, viser denne boka veldig godt. Det handler om å finne sin plass i moskeen såvel som på universitetet. Det er ingen liten innsats som gjøres i så måte.

Tarjei Vesaas skrev nynorsk, og Zeshan Shakar skriver kebabnorsk. Så herlig! Språklig mangfold er flott. Og både språket  og innholdet i denne boka gir oss et veldig godt bilde på hvor integreringen i Norge står. Det er så godt gjort!!  #lesetips #leseopplevelser #verdtålese #viktigebøker #godebøker #leseglede #gledelese

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s