Det institusjonelle sviket.

65AE3F49-0DEA-44A3-998B-3C0FBE50C04B.png

Går du nå, er du ikke lenger min datter, er en rystende og vond, men først og fremst en en tankevekkende bok. Om en oppvekst med  en psykisk syk og alkoholisert mor, om en barndom preget av omsorgssvikt.

Denne boka kunne fort blitt en av de mange om trist og vond oppvekst, men denne er så mye mer! Forfatteren, som også er jeg-fortelleren i boka, har et oppdrag, en problemstilling hun undersøker; Hvordan kunne det gå så galt? Og hvem og hva har sviktet?

Forfatteren har forskerblikket, og hun går  grundig og metodisk til verks i sine undersøkelser. Hun oppsøker mennesker hun hadde en relasjon til i oppveksten, for å snakke med dem, og spørre dem; hvorfor gjorde dere ingenting? Dette arbeidet beskriver hun som et narrativ murerarbeid, som å legge stein på stein for å få bygningskonstruksjonen eller historien i vater. 

Bitch skriver sjeldent godt, i krysningen mellom det skjønnlitterære og akademiske språket. Slik  blir denne boka noe langt mer enn en vond historie om en dårlig oppvekst. Den er systemkritisk, granskende,  og gir god plass til refleksjon. Bitch snakker om det institusjonelle sviket. Mange så hva som foregikk, men ingen gjorde noe. Bitch sitt anliggende er at voksne mennesker må våge å bry seg, og bryte taushetskulturen som er særlig gjeldende i middelklassen.

En av de beste sakprosabøkene jeg har lest i denne sjangeren. 

Samtalene med venner, venner av familien, lærere og andre kan best beskrives som narrativt murerarbeid – det er en historie som skal rekonstrueres, stein for stein, vi må samarbeide om fugene, hjelpe hverandre med å få bygningskonstruksjonen  i vater, få fortalt og korrigert historien på riktig måte. Er den  i vater, går jeg uforløst ut døra.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s