Vær snill med dyrene.

A046531B-05A9-4103-B7F8-446588DD22AE

Vær snill med dyrene, av Monica Isakstuen, er en sterk roman om hva som skjer når familien går i stykker.

Boka minner oss om hvor skjør denne konstellasjonen kan være – om den er aldri så mye bekreftet med felles barn. Fra å ha vært en liten familie, en helhet – skal nå virkeligheten splittes opp. Barnet skal deles på to. Hovedpersonen Karen har selv valgt det, men det hindrer henne ikke i å stille spørsmålet; viss jeg er mor den ene uka, hva er jeg da den andre uka?
Boka rører ved det smertefulle i et samlivsbrudd, og ved  sorgen som rammer så nådeløst. Og menneskene blir skjøre, som når barnet i bilen banker på bilvinduet, og moren sitter utenfor og stryker over kornaksene. Moren bråvåkner av bankingen og blir helt ute av seg og fortvilet. Jeg får assosiasjoner til Tiril Broch Aakre sin Redd barna, som også handler om sorg, en kvinnes sorg. Broch Aakre har en lignende situasjon, hvor moren følger barna på skolen, og hvor moren plutselig setter seg resolutt ned i snøfonna, med hendene godt planta ned i snøen. Barnet roper og får moren ut av situasjonen. Det er noe veldig ubehagelig i disse situasjonene. Omsorgspersonene er i ubalanse . Hvor langt skal det gå? Vil moren tippe? Vil det gå bra?
Isakstuen skriver ellers små fortellinger om dyr, feks om rotteunger som må bytte hjem hver uke, for til slutt å forenes med moren, med det resultat at moren blir funnet halvt oppspist. Morbide små fortellinger som er et fiffig grep i romanen, men som også sier noe om dybden i fortvilelsen moren føler.
Det er noe med formen her som gjør at boka nesten er påtrengende. Det går ikke å lese med et halvt øye. Det er som om sidene løfter seg opp mot meg og sier; henger du med? Fikk du med deg poenget her? Det liker jeg! Boka gjør krav på meg som leser.
Det er første gang jeg leser Isakstuen, garantert ikke siste. Hun skriver veldig godt, korte små tekster, av og til bare en linje. #boktips #bragevinner #kommerpålis #degodebøkene #verdtålese

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s