Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake

B9053B4B-98F6-4F7E-AE1E-B5F05670DA4C

Det er lørdag kveld og telefonen ringer, igjen og igjen. Det er den telefonen, den som skal forandre alt.

En fragmentarisk berettelse om sorg. Om å skrive når språket oppleves som tomt.

Har døden tatt noe fra deg, så gi det tilbake, av Naja Marie Aidt, er kanskje den mest overraskende boka jeg har lest det siste året. Det har med både form og innhold å gjøre. Og et  usedvanlig heldig resultat, om enn aldri så trist.

Boka består av passasjer med prosa, erindring og dagbok, og en rekke diktere er sitert. Det er en slags sorgens poetikk  Naja Marie Aidt skriver. Reflektert og sorgfullt på samme tid. Det er så  vakkertvondt at det brister.  Hovedpersonen, som også er forfatteren, sitter hjemme og hygger seg med sin mor, sønn og svigerinne. Så ringer telefonen,  mange ganger. De velger og ikke ta den, før sønnen motvillig svarer, for deretter å  hive seg i krampegråt på gulvet. Dette er telefonen som forandrer alt.

Videre følger hele hendelsesforløpet som fører til sønnens død. Og sorgen som rammer hardt og nådeløst. Ekstra sterkt er det når moren finner dikt i sønnens ytterjakke, og etterhvert kommer det flere dikt frem, og finner ut at han har skrevet i hemmelighet. Gode dikt.

Det er Aristoteles Poetikk som er utgangspunkt for talen fra storebror i begravelsen. Og Aidt sin bok blir nettopp en sorgens poetikk.

#lesden #godebøker #littertursomløfter #børleses 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s