Den lavmælte sorgen.

F4DBBCA2-3650-4923-A00E-E33883459071

At en så  liten bok kan romme så mye, er nesten ufattelig. Boka tar tak fra begynnelse til slutt.

Redd barna, av Tiril Broch Aakre handler om en familie på fire som bor utenfor Oslo. Det er foreldrene  Tanja og Paul, og deres to små  barn. Vi får snart vite at det har vært tre barn i denne familien. Det  er det smertefulle i denne boka. Sorgen uttales ikke, men lever i beste velgående, i Tanja. Venner og familie sier de takler det så bra, men gjør de egentlig det?

Boka starter  en tidlig morgen hvor Paul skal på legekonferanse i Brussel. Eller var det Paris (?!!) . Han  har pakket middager i kjøleskap og fryser, og bakt brød for alle dagene han er borte.  Han sørger for at familien får mat selv om han er borte.

Det er Tanja  som er hovedkarakteren  i boka. En tilsynelatende helt vanlig kvinne. En mamma  som kan stå med melkeglasset på kjøkkenet en sen nattetime,  å bare se ut av vinduet. En mamma som kan stå i soverommet, og titte inn på de sovende barna sine. Men det er også en mamma som i dyp fortvilelse river ned og knuser de dyreste vaser på Glassmagasinet.  Eller setter seg resolutt ned i snøfonna, uten forvarsel, og presser hendene  ned i snøen, når hun følger barna til skole og barnehage.   Selv  de minste gjøremål blir vanskelig å utføre. Hvorfor kan jeg ikke bare være helt vanlig? spør Tanja seg selv, og lar oss forstå hvor vondt det er på innsiden. Men til tross for alt dette, dukker det en bror opp i handlingen , en bror som sliter med sitt. Likefullt klarer Tanja å utvise en rørende vakker omsorg for sin bror.

Når jeg leser Tiril Broch Aakre er det som om det ikke er noe skille  mellom boken og meg. Hun klarer det som bare de  beste forfatterne klarer – å få meg som leser til å flyte på innsiden av bokens univers. Og hvor stor er ikke den lille boken når du lenge etter å ha lest den, kjenner karakterene, erindrer situasjonene, ser bildene?

En annen forfatter jeg har det på samme måte med, er Aasne Linnestå. Ja, sikkert flere også, men særlig disse to. Som leser finner jeg noe  sant og noe betydningsfullt i deres bøker.

Redd barna er en lavmælt bok om sorg. Boka rører meg sterkt med sin historie, og det poetiske språket gir det en nydelig helhet. Redd barna av Tiril Broch Aakre  anbefales på det varmeste.

#familie #roman #sorg #livetsvansker #

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s